Ljudi

Upoznajte Dinu Levačić, prvu osobu iz Hrvatske koje je otplivala oko Manhattana

Autor Iris Roje

Dina Levačić, 21-godišnja studentica iz Solina, najbolja je sljedbenica Veljka Rogošića, ovoga ljeta krenula je u osvajanje Trostruke krune u daljinskom plivanju u sklopu kojeg je prva etapa plivanja oko Manhattana.

Zove se  Dina Levačić, a ove nedjelje je postala prva osoba iz Hrvatske koja je preplivala cijeli krug oko Manhattana.  Tih 46 kilometra plivala je od južnog rta jednog od najglasovitijih svjetskih poluotoka u čijoj blizini su nekada bile srušene zgrade Svjetskog trgovačkog centra, potom uz East river, rijekom Harlem i na kraju kroz rijeku Hudson. Prošla je ispod 20 mostova koji povezuju Manhattan sa ostalim dijelovima New Yorka, među njima su napoznatiji Brooklinski most i najduži George Washington most koji povezuje Manhattan sa New Jersyjem, ali to je tek početak velike plivačke priče koja se u Hrvatskoj može usporediti samo s onom velikog Veljka Rogošića.

Dina se u more i plivanje zaljubila kao trogodišnja djevojčica ljetujući kod djeda na Istu

Ovoga ljeta Dina kreće u osvajanje Trostruke krune u daljinskom plivanju u sklopu kojeg je prva etapa plivanja oko Manhattana. Slijedeća etapa je plivanje od  od otoka Catalina do Los Angelesa (34km u kolovozu) a potom i plivanje  preko La Mancha (34km u rujnu).

‘Ono što su Mount Everest, Mount Blanc, Kilamandžaro za alpiniste, to su za nas plivače Manhattan, noćno preplivavanje od otoka Catalina do Los Angelesa i preplivavanje La Manchea. Kad to napravite – postajete vlasnik Trostruke krune, koju su dosad osvojila 142 Zemljanina’, priča 21-godišnja Solinjanka koja je prvu ljubav prema moru i plivanju doživjela na Istu ljetujući kod djeda.

‘Kod dida Stipe sam odlazila kao dijete, on me naučio plivati, voljeti i poštivati more, s njim sam kao trogodišnja curica odlazila na otvoreno more i skakala u plave dubine bez ikakvog straha. Kako je starija sestra trenirala u Splitu plivanje, tako sam već s četiri godine postala mala plivačica. S devet godina otplivala je svoju prvu dugu prugu’, priča Dina.

‘Bio je to omiški ljetni plivački dugoprugaški miting, na kojem je postojala i ruta od dva kilometra. Prijavila sam se i otplivala i zaljubila se u duge pruge. Svake sljedeće godine nizala sam kilometar više, došla do deset kilometara, pa tome dodavala još. Nisu me oduševili samo plivanje i uživanje u moru, nego i cijela ta mala zajednica plivača na duge pruge. Danas u pauzama između predavanja plivam u bazenu u zagrebačkim Utrinama, dnevno oko 10 kilometara, čemu dodam suhi trening kod kuće’, priča Dina koja je u Zagrebu spojila dvije životne vokacije. Plivačku i profesionalnu –  studentica je treće godine Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu i usmjerena na rad s osobama s posebnim potrebama.

Zato je pokrenula posebne humane maratone: prošle godine otvorila je sezonu humanitarnim plivačkim maratonom pod nazivom ‘Dina za Anđele’ kada je na blagdan Sv. Duje, preplivala udaljenost između Trogira i Splita. Ove godine je u sklopu proslave za Sv. Duju  plivala solo maraton ‘Dina za Moje dijete’, a cilj je prikupljanje novca za kupnju didaktičkih pomagala za udrugu ‘Moje dijete’, koja se brine o djeci s posebnim potrebama.  Skočila je s omiške rive u more i otplivala sve do – Splita – 25 kilometara. O važnosti njenih pothvata govori činjenica da je prošle godine osvojila treće mjesto ukupnog poretka FINA Grand prixa.

Iako postiže vrhunske rezultate Dina nije naišla na potporu hrvatskih plivačkih institucija

‘Plivanje oko Manhattana održava se pet puta godišnje, a u svakom sudjeluje po 12 plivača. Temperature je bitno hladnija nego kod nas,  oko 16 stupnjeva Celzijevih, a plivali smo  bez odijela, samo u najobičnijem kupaćem kostimu’, kaže Dina, koje je u krug oko srca New Yorka krenula nešto prije 9:00h po lokalnom vremenu.

‘Po East riveru i Hudsonu je sve išlo bez problema, s tim da je u tom dijelu trebalo paziti na čudljive riječne struje na koje su upozorili organizatori. Nakon ulaska u rijeku Hudson, vrijeme se naglo pogoršalo, digao se vjetar i valovi koji su dosta otežavali plivanje. Ipak, bez obzira na poteškoće, učinila sam pun krug vratila se na mjesto odakle sam i krenula’, kaže Dina, čije je službeno vijeme je 7:33:50.

‘Veliku potporu (smještaj i sve ostalo u New Yorku) pružila je meni i mojim roditeljima koji me prate  iseljenička obitelj Antićev, porijeklom sa otoka Ista, odakle i moji vuku korijene vuče korijene’, kaže Dina, koja se već prebacuje na druge izazove: nakon toga, 2. kolovoza, pokušat će opet pomaknuti granice i biti prva iz Hrvatske koja je preplivala 34 kilometra dugu dionicu između otoka Cataline i Los Angelesa. Priča je tim zanimljivija jer ima elemente strave.

‘Preplivavanje se održava noću zbog opasnosti od morskih pasa. Nije mi to prvi susret s opasnim ribama: jednom sam plivala među piranama. Doduše, ne baš onima koje otkidaju prste. Ali malo gricnu i bocnu kao iglice. Osim morskih pasa kod Cataline, dodatne probleme plivačima su jake struje, tako da je ovu dionicu od 1927. do sada preplivalo svega 400 osoba’, kaže Dina.

Veliku potporu Dini i roditeljima, dala je iseljenička obitelj Antićev s Ista

Vrhunac pothvata trebao bi se dogoditi između 12. i 18. rujna, kada bi, ovisno o vremenskim uvjetima, Dina trebala postati prva Hrvatica koja je preplivala kanal La Manche. Uspije li, pridružit će se Toniju Pavičiću Donkiću i Veljku Rogošiću koji su do sada jedine dvije osobe iz Hrvatske kojima je pošlo za rukom preplivati tu dionicu.

‘Ruta je duga 34 kilometra, ali zbog jakih valova što plivače bacaju daleko izvan rute, bude duga i do 40 kilometara’, kaže.

La Manche nije kraj pothvatima: ako sva tri maratona uspješno obavi unutar 90 dana, bit će peta osoba na svijetu kojoj je to pošlo za rukom. Ono što je Dinina posebnost jest da će sve to biti obiteljski pothvat.

‘Dugoprugaško je valjda na začelju kolone interesa sportskih institucija. Mnogi mladi uspješni dugoprugaši staju s treninzima jer ne vide da se cijeni njihov trud. Iako sam s rezultatima na FINA listi stekla pravo na financijsku pomoć, odbijena mi je jer se moja želja za stjecanjem Trostruke krune kod hrvatskih sportskih institucija ne drži vrijednom. Iza mene u tome stoji obitelj, mama Željana i tata Mladen. Pomoć nam je Grad Solin i tu priča staje. Ali meni je plivanje gušt. Tek kada mi priđu ljudi pa mi počnu govoriti ‘jesi li ti ona što si ono isplivala’, onda shvatim da sam nešto dobro napravila. Pa mi bude drago, ali nekako i neugodno’, kaže Dina.

Slijedeće postaje do Dinine Trostruke krune su plivanje od otoka Cataline do Los Angelesa (u kolovozu) i preplivavanje La Manchea (u rujnu)

 

O autoru

Iris Roje

Ostavite komentar