Brodovi Gušti Ljudi

Svetog Duje zvona zvone, kad u Kantunu jedri Zvone!

On je Zvonko Jelačić i svjetski je prvak, a učinio je to u stilu na kojem bi mu pozavidio i Goran Ivanišević! Kralj jedrilica od „jedan metar“ nije samo izvrstan skiper s kraja i iz kokpita, nego i projektant i jedrar jedrilica od jednoga metra

 

Sinoć je u Jedriličarskom klubu „Zenta“ iz Splita bilo posebno veselo, kako je i red kad se dočekuje svjetskoga prvaka. Mnoštvo klupskih kolega, prijatelja i rodbine okupilo se da bi Zvonku Jelačiću čestitali na iznimnom sportskom uspjehu, prvome mjestu na Svjetskom prvenstvu radio-upravljanih jedrilica klase IOM (international one metre), što se održala od 12. do 20. svibnja u malenom gradiću Pierrelateu u Francuskoj.

To što je Zvonku ovo već drugo svjetsko zlato bio je samo dodatni razloga da još jače „zvone Sv. Duje zvona – kada slave šampiona“. A Zvone kao Zvone, bio je kratak i jasan: „Ovo je bilo iznimno postignuće i uzbuđen sam što sam u tome uspio sa svojim Kantunom 2 i 3D-monofilm jedrima. Izvrstan je osjećaj kad se vidi da su godine i godine teškog rada i odricanja na kraju stigle na naplatu. Mogu samo reći da je moja ljubav prema jedrenju u klasi IOM sad još jača i želim zahvaliti svima koji su mi pomogli u razvoju, testiranju i izradi opreme te pripremanju za ovu titulu!“

Za one koji ne znaju što je to IOM, riječ je o jedrilicama čija je osnovna karakteristika prikazana u nazivu klase, a to je maksimalna dužina od jednog metra. Ostale tehničke karakteristike definirane su pravilima klase, a ostavljen je i prostor za dizajnerske intervencije i u trupu i na jedrima.

 

Uopće, u modelarskom jedrenju Hrvatska ima vrlo dugu tradiciju. Brojni modelarski klubovi u vrijeme prethodne nam države egzistirali su i na moru i na kopnu, a brodomodelarstvo se njegovalo i u školama. Jedrilo se po moru, jezerima… Na natjecanjima se brojnost sudionika kretala u okvirima današnjeg broja jedriličara na regatama klase optimist. Posljednjih tridesetak godina drastično je smanjena pa se broj aktivnih brodomodelara u nas kreće oko 20. Redovito su se poduzimali i koraci u edukaciji instruktora i svih zainteresiranih za ovu tehničku aktivnost, ali izgleda da trenutno najviše efekta postiže program koji je pokrenut posljednje dvije godine modelima jedrilica RG 65.

Unatoč tako malom broju modelara u nas, naša reprezentacija u svjetskim okvirima zauzima vrlo važno mjesto. Potvrđeno je to i na ovom svjetskom prvenstvu.

U Francusku je otputovala naše najmanje izaslanstvo u posljednjih desetak godina. Boje Hrvatske branili su samo Zvonko Jelačić iz JK-a „Zenta“ i Vedran Vesanović iz JK-a „Trogir“. Prema pravilima kojima se distribuira broj mjesta rezerviranih za pojedinu državu, Hrvatska je zbog vrhunskih rezultata na prethodnim prvenstvima imala pravo na osam mjesta. Kasnoproljetni termin, međutim, ne odgovara većini modelara zbog poslovnih obaveza vezanih uz turizam.

Na regati se okupilo 76 najboljih modelara iz doslovce cijelog svijeta. Od najpoznatijih imena nedostajali su samo Brad Gibson iz Velike Britanije te naši Marko Matić, Mario Škrlj i Ante Kovačević. U svakom slučaju, konkurencija je bila vrlo jaka i očekivala se neizvjesnost do samoga kraja regate.

Vodeće mjesto Zvone je samo jednom isputio tijekom regate

Već nakon drugoga kvalifikacijskog jedrenja osvojeni bodovi Zvonka Jelačića postavili su na vodeću poziciju s koje se spustio na drugo mjesto samo u jednom trenutku pred kraj regate, ali se već u idućem jedrenju vratio na vrh.

Dok je Zvonko jedrio na čelu flote, naš drugi predstavnik, Vedran Vesanović, borio se u sredini flote. U prvom dijelu prvenstva ulazio je u cilj između 20. i 30. mjesta, dok je posljednja tri dana imao nešto slabije rezultate. Na kraju su bodovi zbrojeni u 24 jedrenja Vedrana zaustavili na 45. mjestu generalnog plasmana.

Ovogodišnja titula svjetskog prvaka Zvonku nije i prva. Već je bio IOM-ov svjetski prvak na Svjetskom prvenstvu na Barbadosu 2009. godine. Taj je naslov osvojio kao najmlađi  jedriličar dotad te ga je na velika vrata najavio kao budućeg važnog elementa modelarskog svijeta. Na Barbadosu je jedrio na jedrilici koja je bila projekt Britanca Grahama Bantocka te jedrima također inozemnog podrijetla.

Od tih se dana štošta promijenilo u IOM-jedrenju. Najveća, a vjerojatno i najdraža razlika u odnosu na titulu s Barbadosa jest ta što je u Francuskoj Zvonko (sad već i inženjer brodogradnje) nastupio s jedrilicom koja je njegov dizajn, a koju je izradio u suradnji s jednim od doajena modelarskog jedrenja u nas, Riječaninom Robertom Grubišom. Drugi bitan element, motor svake jedrilice – jedrilje, također je njegov proizvod. Po pitanju jedrilja čak je i riječ o revolucionarnoj inovaciji u modelarskom svijetu jer Jelačić jedini izrađuje jedra u „3D-tehnologiji“.

Kantun 2 Zvone je izradio u suradnji s jednim od doajena modelarskog jedrenja u nas, Riječaninom Robertom Grubišom

U jedrenju s modelima na regatnom polju vrijede jednaka pravila kao i kod „normalnih“ jedrilica. Jedina bitna razlika je u tome što jedriličari, odnosno modelari nisu u jedrilicama kojima upravljaju, nego se nalaze na kopnu. Ta razlika omogućava modelarima da se više koncentriraju na taktiku i „čitanje“ situacije na regatnom polju. Tako se npr. u Zenti često na treninzima sa Zvonkom može vidjeti i Tomislav Bašić, koji je i posljednjih godina redovit na zimskom ciklusu modelarskih regata u nas.

I za Zvonka se može reći da je kompletan jedriličar još od djetinjstva. Počeci jedrenja bili su u optimistima iz kojih je prešao u lasere, da bi se na kraju kompletno našao u modelima i krstašima.

Važnih detalja iz njegove jedriličarske biografije ima stvarno mnogo. Dvije godine bio je skiper i voditelj tima Volva 60, AAG Big One, prvak Hrvatske je u monotipu 2003. i 2006. godine te kao taktičar na ORC-krstašu Anđela X osvaja prvenstva Hrvatske 2012., 2013. i 2014. godine.

Zvone je tijekom karijere bio i skiper na VOR-u 60 AAG Big One

A što se tiče modela, osim spomenute dvije titule svjetskog prvaka, može se pohvaliti srebrom s Europskog prvenstva na Cresu 2012. godine, broncom sa Svjetskog prvenstva u San Franciscu 2015., broncom s EP-a u Pierrelatteu 2010. godine i broncom sa SP klase Marblehead 2006. godine održanog u Fleetwoodu u Velikoj Britaniji.

Ove godine u Pierrelatteu mu je najbliži konkurent bio Španjolac Guillermo Beltri, europski prvak iz Dubrovnika 2008. godine, dok su vrlo blizu povremeno bili i Britanac Robert Walsh i Talijan Pierluigi Puthod.

Prva tri dana regate jedrilo se po umjerenom i jačem vjetru i tada je Zvonko nanizao respektabilan broj finiša između prve i šeste pozicije. Nakon jednog dana stanke Prvenstvo se nastavilo po laganijem vjetru i tad je konkurencija bila nešto uspješnija. U tom dijelu natjecanja Zvonko se najviše koncentrirao na kontinuitet dobrog rezultatskog prosjeka. U poslijepodnevnom dijelu predzadnjeg dana je ponovo jače zapuhalo. Ponovo su uvjeti više odgovarali našem šampionu te je nastavio s povećavanjem bodovne razlike u odnosu na pratnju.

Posljednji dan natjecanja je također bilo vjetrovito, ali sad su svi jedrili bez kalkulacije, na sve ili ništa. Zvonko je nastavio s dobrim rezultatima, ali da bi ipak postojala neizvjesnost, pobrinuo se u stilu svog sugrađanina Gorana Ivaniševića, kad je u trećem jedrenju pred kraj Prvenstva u posljednjoj orci zapeo za bovu. Naravno, u takvoj konkurenciji takva greška se ne može ispraviti te je to jedini plov s kojeg se Zvonko povukao jer je prošlo previše vremena dok se uspio osloboditi bove.

Idući, predzadnji plov je zbog toga startao iz lošije grupe, grupe B. U njoj je završio među vodećima i po aktualnom sustavu jedrenja na ovakvim regatama ponovo se vratio u grupu A u kojoj je završio kao četvrti.

S obzirom na novonastalu situaciju, i Španjolac i Britanac su se dosta približili i bilo je zanimljivo vidjeti hoće li Regatni odbor procijeniti ima li vremena za još jedan plov. Do njega je i došlo i startalo se doslovce u posljednjim minutama dopuštenima po Oglasu regate.

S obzirom na matematiku, Zvonko nije smio dopustiti preveliku razliku između sebe, Walsha i Beltrija. Walsh je bio veća prijetnja, ali je u ovom jedrenju završio na jednome mjestu iza Jelačića, dok je Beltri, unatoč pobjedi u posljednjem plovu, završio kao srebrni 5.8 bodova iza Jelačića.

Definitivno šokantna završnica za sve Zvonkove navijače, jer je organizator Prvenstva osigurao izravan video-prijenos putem interneta!

Iduća velika regata na kojoj će nastupiti naša reprezentacija predvođena dvostrukim svjetskim prvakom održat će se u Hrvatskoj. Europsko prvenstvo klase IOM za 2018. godinu organizirat će šibenski JK „Val“ u Rogoznici sredinom idućeg travnja.

O autoru

Hrvoje Duvančić

Ostavite komentar