Brodovi Ljudi Zrno soli

Što radi Greenpeaceov Dugin ratnik u Jadranu? Štiti ga od plastike koju bacamo!

Morski je otpad veliki problem za more poput Jadrana, koje ulazi u red poluotvorenih tj. zatvorenih mora: u Kvarnerskom je zaljevu najveći zagađivač Rijeka, kao najveće urbano središte, dok je za cijeli bazen Jadranskog mora to ušće rijeke Po na talijanskoj strani obale. Posebno su na udaru južnodalmatinski otoci, koji su nakon Rijeke sljedeća postaja Rainbow Warriora

U riječku je luku u utorak uplovio prekrasan Greenpeaceov brod dug 58 metara – Rainbow Warrior III. Riječ je o realizaciji Greenpeaceova projekta i mediteranskoj turneji pod nazivom „Više Mediterana, manje plastike“, kako su objasnili iz Greenpeacea.

Cilj misije je podići razinu svijesti građana te upozoriti na alarmantno stanje vezano uz onečišćenje plastikom u Jadranu i na Sredozemlju. Ovo nije prva misija Greenpeaca u našem moru, vodili su kampanje za održivo ribarstvo, protiv TE Plomin C i eksploatacije nafte iz Jadrana u okviru koalicije „SOS za Jadran” te za korištenje obnovljivih izvora energije. Nedavnom solarnom turnejom po Istri Greenpeace je započeo kampanju promoviranja obnovljivih izvora u turizmu, s naglaskom na korištenje solarne energije na Jadranu, o od ove godine vodi kampanju protiv plastike za jednokratnu upotrebu

Dugin ratnik (Rainbow Warrior III) u riječku luku je uplovio 11. srpnja, na obljetnicu miniranja i potapanja prvog Rainbow Warriora 1985. godine od francuskih tajnih službi na Novom Zelandu, kada je prosvjedovao protiv francuskih nuklearnih pokusa. Brodom je i tada zapovijedao sadašnji kapetan i dugogodišnji aktivist Peter Willcox.

Građani koji obilaze brod imaju priliku – osim razgledavanja broda uz organizirano vođenje, gdje mogu saznati više o kampanji – potpisati i peticiju protiv plastike za jednokratnu upotrebu.

Riječani su brod privezan na Gatu Karoline Riječke mogli razgledavati u utorak i srijedu, u dva navrata. Prvog dana, unatoč visokim temperaturama u popodnevnim satima, brojni su građani i turisti stajali u redu da bi se popeli na brod i kao dio jedne od tura uz stručno vodstvo razgledali Rainbow Warrior III., koji je svojom impozantnošću plijenio pozornost, dok je s druge strane gata bila privezana Kraljica mora – još jedan prekrasan jedrenjak.

Među volonterima Greenpeacea Hrvatske jučer smo na Rainbow Warrioru III. sreli i profesora Pomorskog fakulteta u Rijeci Axela Luttenbergera. Luttenberger je vodio jednu od posjetiteljskih tura brodom, objašnjavajući ne samo značajke misije ovog broda u aktualnoj kampanji, nego i one o ukupnoj povijesti brodova ovog imena.

Smatra da je podizanje razine svijesti o opasnosti plastike koja se nakuplja u moru nužno jer je riječ o pojavi koja se mora suzbiti zbog snažnih negativnih efekata. Na primjer, u Kvarnerskom je zaljevu najveći zagađivač Rijeka, kao najveće urbano središte, dok je za cijeli bazen Jadranskog mora to ušće rijeke Po na talijanskoj strani obale.

Morski je otpad veliki problem za more poput Jadrana, koje ulazi u red poluotvorenih tj. zatvorenih mora. Toga problema mora postati svjesnija šira zajednica, pa je upravo jačanje svijesti o opasnosti zbog štetnosti od plastičnog otpada u moru jedan od glavnih ciljeva ove kampanje i Greenpeaceova posjeta Jadranu s Rainbow Warriorom III.

Na Rainbow Warrioru III sreli smo i profesora Pomorskog fakulteta u Rijeci Axela Luttenbergera

Najavio je da će na jesen, u listopadu, u HAZU u Zagrebu biti održan skup na kojem će stručnjaci debatirati upravo na temu reguliranja odlaganja ove vrste otpada u Jadran ne bi dali svoj doprinos rješavanju tog sve većeg problema današnjice.

Iz Greenpeacea upozoravaju da najezda plastike ubrzano pretvara naša mora u najveća odlagališta otpada na svijetu, ugrožava morske životinje te dospijeva u hranidbeni lanac zato što se plastika u moru usitnjava te prelazi u mikroplastiku.  U Sredozemnome moru plastični ostaci pronađeni su u malim ribama, morskim pticama, kornjačama te želucima ulješura. Znanstvenici procjenjuju da u Sredozemnome moru već sad pluta 1455 tona plastike.

„Plastika za jednokratnu upotrebu guši naša mora i ugrožava morske životinje. Neke plastične proizvode, poput žličice za miješanje kave, koristimo doslovce nekoliko sekundi, a u okolišu se zadržavaju stotinama godina. Stanje je krajnje alarmantno i tome moramo stati na kraj”, rekla je Mihaela Bogeljić, voditeljica kampanje, koja je pozvala građane da potpišu peticiju.

Većina plastike, čak 80 posto, koja završi u oceanima i morima dolazi s kopna.  Greenpeace je objavio izvještaj „Sredozemlje zatrpano plastikom”, koji pokazuje da je u svjetskim razmjerima 60 do 80 posto morskog otpada plastika te da prosječna gustoća plastičnog otpada u Sredozemnom bazenu iznosi jedan komad na svaka četiri četvorna metra, što je usporedivo s nakupljanjem plastičnog otpada u pet suptropskih oceanskih vrtloga.

U Sredozemnome moru već sad pluta 1455 tona plastike.

Iz Greenpeacea su pozvali ministra Tomislava Ćorića da se zauzme za što strože mjere smanjenja plastičnog zagađenja, dok EU donosi nove propise o otpadu i plastici. Fokus treba biti na smanjenju plastike u nastanku i na višekratnoj upotrebi, a tek onda na recikliranju, što je do sada bio slučaj.

„Posebno tražimo da se uvede proširena odgovornost proizvođača, odnosno obaveza sudjelovanja u trošku smanjenja i zbrinjavanja plastičnog otpada”, istaknuo je Zoran Tomić, voditelj Greenpeacea u Hrvatskoj, u priopćenju što su ga iz Greenpeacea poslali medijima.

Rainbow Warrior je prije Hrvatske posjetio Španjolsku i Italiju, gdje je Greenpeace provodio istraživanje mora, a nakon Rijeke, isplovit će prema južnodalmatinskim otocima, koji su posebno na udaru te će u suradnji sa znanstvenicima iz Društva za istraživanje mora – 20000 milja dokumentirati onečišćenje plastičnim otpadom. Iz Jadrana odlazi za Grčku i Bugarsku.

Inače, Greenpeaceov je brod je u Rijeku stigao 11. srpnja, na obljetnicu miniranja i potapanja prvog Rainbow Warriora 1985. godine od francuskih tajnih službi na Novom Zelandu, kada je prosvjedovao protiv francuskih nuklearnih pokusa. Brodom je i tada zapovijedao sadašnji kapetan i dugogodišnji aktivist Peter Willcox.

Svi oni koji iz nekog razloga ne mogu posjetiti Rainbow Warrior III. dok je vezan u riječkoj luci, brod će moći obići i virtualno, putem live videa, dostupnom na Facebook-stranici Greenpeace Hrvatska.

Iz Greenpeacea pozivaju građane da i oni učine ono što mogu kako bi se stalo na kraj tome da plastika, koja se u okolišu zadržava i stotinama godina, guši naša predivna mora, ubija morske životinje i ulazi u hranidbeni lanac, navodi se na kraju priopćenja Greenpeacea Hrvatska.

Tijekom boravka u Rijeci građani su mogli posjetiti brod, čija su sljedeća postaju su južnodalmatinski otoci.

 

 

 

O autoru

Tanja Čorak

Ostavite komentar