Brodovi Ljudi Plovidbe

Slikovnica Dubravke Pajk: Sukošanski vjesnici proljeća

Na Zadarskom ORC Cupu sezonu je otvorilo 10 krstaša s oko 100 vrsnih jedriličara i jedriličarki, prvo mjesto odnijeli su Tonko Rameša i posada X-Cite

Dogus grupa, D-Marin Dalmacija i Jedriličarski klub „Uskok“ iz Zadra bili su domaćini regate Zadar ORC Cup, koja se održala u Sukošanu od 25. do 26. ožujka. Najbolje hrvatske posade na krstašima počele su stizati u Sukošan već u petak, a cijela flota okupila se tijekom ranih jutarnjih sati u subotu. U subotu ujutro posade su obavile službene prijave, provjeru premjera jedrilica i obavezna vaganja članova da bi sve bilo spremno za prvi start u 11 sati. Održano je pet jedrenja. Regati je pristupilo 10 krstaša s oko 100 vrsnih jedriličara i jedriličarki.

Offshore racing Congress (ORC) sustav je mjerenja i ocjenjivanja koji omogućava ravnopravno natjecanje jedrilica različitih performansi i na taj način promiče fer i konkurentno jedrenje. Unosom podataka u računalni program, realna vremena jedrenja preračunavaju se u korigirana na temelju kojih se dobiva krajnji poredak. Ove je godine Hrvatska ORC udruga pokrenula inicijativu da se proširi krug sudionika te je odlučeno da se uz već prisutno natjecanje ORC Interantional uvede i ono po primjeru ORC Cluba, koje je primjerenije manjim sportskim brodovima pa se uz već poznata lica pojavljuju i neka nova u ovakvom tipu regata.

 

 

Jedrilica „Najdraža te jedina“ tako je postala prva jedrilica prijavljena po tom kriteriju, dok je preostalih devet prijavljeno sa svjedodžbama ORC International.Budući da je jedrilica „Najdraža te jedina“ bila jedina sa svjedodžbom Club, Regatni odbor priključio ju je ostatku jedrilica koje imaju svjedodžbe ORC International. A evo kako je sukošansko jedriličarsko proljeće izgledalo iz sekvence u sekvencu.

Sa suncem se ustalio i ugodni sjeverozapadnjak. Jedrilice i regatni brod izlaze na more. Dok se postavlja polje isprobavaju se jedra, posljednja uštimavanja i prilagodbe. Vjetar se formira, tramontana, 10-tak čv.

 

U 11 h, signal pripreme i početak startne procedure, početak je regate , raste koncentracija, traži se što bolja pozicija za start. Zadnja minuta pred start, jedrilice su sve bliže regatnom brodu, traži se najpovoljniji položaj.

Start…krenula je utrka za prvim mjestom…

 

Brza dionica u vjetar, jedrilice stižu do bova, slijedi okret niz vjetar. Bowmani užurbano pripremaju spinakere.

Najatraktivniji dio regate, spinakeri u bojama, natiskani u uskom regatnom polju. Ples spinakera, zapravo pokušaj posada da što bolje iskoriste vjetar.

Kraj dionice u krmu, prolazak kroz gate i kreće dionica u vjetar.

Skidanje spinakera u što kraćem vremenu i priprema jedrilica za jedrenje uz vjetar.

 

Nakon prvog starta uslijedili su drugi i treći jedan za drugim. Po okončanju trećeg jedrenja, odlazak jedrilica u kraj, raspremanje brodova. Opuštanje i razgovori članova posada prethode zalasku sunca i odlasku na večeru.

 

U nedjelju  je sudionike dočekao oblačan dan sa znatno jačim vjetrom, tramontanom koja je puhala i preko 20 čv. Nakon prvog plova jedrilica „Najdraža te jedina“ odustala je od daljnjeg natjecanja zbog jačine vjetra.

Jedrilica First 40.7, imenom Orca, zbog ozljede jednog od članova posade nije nastavila sa natjecanjem u posljednjem plovu.

U oba dana jedrenja dominirala je jedrilica X-Cite sa kormilarom Tonkom Ramešom.

Nakon dva dana jedrenja, u korigiranom vremenu, prvo mjesto zauzela je sa zaslugom jedrilica X-Cite, sa kormilarom Tonkom Ramešom, drugo mjesto zauzela je jedrilica Sky, sa kormilarom Marjan Kočila , te treće mjesto jedrilica Gringo 2, sa kormilarom Robertom Sandalićem.

O autoru

Dubravka Pajk

Ostavite komentar