Ljudi Plovidbe

Regata Sušac 100 x 2: U duetu sve do Splita – jedrili su bez refula vitra

U petak i subotu jedrilo se 22. izdanje regate Sušac 100×2 u organizaciji Jedriličarskoga kluba „Mornar“ iz Splita. Regata, koja je svoju zvučnu kulisu dobila u pjesmi Daleke Obale “Sušac blues”, u ovom izdanju dobila je drugačije ruho.. Kod Bana je to bio divlji vjetroviti blues, ovaj put više je bilo u stilu – plave pustinje, jer osim sunca i plave pučine jedra jedva da je imalo što napuhati.

Zašto Sušac, to je valjda svima jasno,  ali zašto 100×2 – jer na jedrilicama smiju biti samo dva člana posade te u jednom dahu moraju odjedriti 100 milja. Start je tradicionalno ispred platoa Jedriličarskoga kluba „Labud“, a zatim jedriličari moraju obići plutaču usidrenu paralelno s kopnom na udaljenosti otprilike jedne milje te obići plutaču ispred platoa, pozdraviti brojnu publiku i zajedriti slobodnom rutom oko otoka Sušac i natrag.

Prema THC-premjeru, najbolji je bio legendarni Izazivač s posadom Nikolić i Smoljenović.

Ove su se godine na startu okupile 32 jedrilice iz Hrvatske i Slovenije. Na žalost, vjetra nije bilo baš previše. Prognoza Crometeo teama, službene meteo-prognoze regate, pokazala se točnom – slab maestral i tramontana ili bonaca.

Od starta se izdvojila skupina koju su činili Toto Travel, Barba Branko i Nube te su ta tri broda tijekom cijele regate vodila bitku za ukupnu pobjedu. Prvi su Sušac obišli Mario Hrvoj i Mario Škrlj s jedrilicom Toto Travel tek nešto iza 22 sata, sa solidnom prednošću, ali se odluka da u povratku prođu kroz Pakleni kanal pokazala lošom.  Nube (Mate i Jasna Arapov) i Barba Branko (Filip Zoričić i Tonći Đogaš) zaobišli su ih izabravši prolaz kod otočića Vodnjak. Ispred Splita ponovni preokret – Barba Branko i Nube odabiru istočniju rutu, a Toto zapadniju te u posljednjih nekoliko milja ulaze gotovo poravnani. Zapad se pokazao dobitnim i nakon 24:23:42 sata Toto prvi presijeca liniju cilja. U sljedećih 10 minuta u cilj ulaze Barba Branko i Nube.
Ove su se godine „mali“ brodovi pokazali kao dobitnici. Iza leđa „velikih“ prava bitka vodila se između Arhimeda (Peović i Miljan), Babalua (Lemešić i Stipanović) i Otto e Mezza (Vuleta i Vuleta), kojem je ovo bila prva regata s novim brodom. Upravo su oni najbolje iskoristili slab vjetar i pobijedili prema Sušac Open Hendikepu, odnosno postali ukupni pobjednici regate Sušac 100×2.

Prvi je liniju cilja prešao Toto (posada Hrvoj i Škrlj)

Prema THC-premjeru, najbolji je bio legendarni Izazivač s posadom Nikolić i Smoljenović.
Valja napomenuti i posadu jedrilice Barka Barka (Velimirović i Švent). Velimiroviću je ovo bio 18. nastup, a Šventu 19. u 22. izdanja ove regate.

Do cilja je došla 21 jedrilica.

Dodjela nagrada uz večeru održala se u kasnim večernjim satima ispred „Mornarova“ „kutića“, kada su dodijeljena priznanja najbržima, dok su svi natjecatelji dobili i prigodne bovane. Ove godine nagrade su izradili štićenici Centra za odgoj i obrazovanje „Juraj Bonači“ iz Splita, što je regati dalo humanitarnu notu.

Ovu zanimljivu regatu i taktičke odluke jedriličara bilo je moguće pratiti i preko tracker-uređaja na internetskim stranicama organizatora te na Facebook-stranici regate, gdje su se objavljivale i fotografije natjecatelja.

O autoru

Goran Martinović

Ostavite komentar