Ljudi

Pustolovina u Zadru: Spusti se niz Zrmanju, jedri pred Donatom, kajakari u Telašćici!

Autor Iris Roje

Velika tura rijekom do mora najbolji je uvod u prvi Zadar Outdoor festival, koji se održava od 27. do 30. travnja dajući domaćoj pustolovnoj priči zamah kakav je odavno priželjkivala

„Poseban je doživljaj lagano veslati prema ‘Grotlu’. Na startu su te pripremili za taj veličanstveni i tjeskobni prolaz, gdje se Zrmanja s trideset metara sužava u tri metra širok vodeni zapjenjeni tobogan. Znaš proceduru, sliku detalja si vidio… Skiper još jednom upozorava na protokol. Stisneš veslo jako, zavučeš stopala u osiguranje na dnu rafta i kreneš veslati iz petnih žila čekajući napeto trenutak kada će ti dati znak da podigneš veslo u zrak, pomakneš se od ruba rafta i kreneš sjesti u sredinu. A onda se sve pretvori u nalet adrenalina koji miješa kapljice vode i dah u jednu neponovljivu struju energije. Gledaš jednim okom (drugo je puno vode) kako sva silina rijeke nosi tvoj raft kroz uski kameni prolaz u sigurnost mirnije vode.“

Kanjon Zrmenje najljepši je baš u proljeće

Tako kojih pola sata nakon prolaska kroz ušicu Zrmanje priča Martina Ljuština, mlada zadarska pustolovka i glasnogovornica Zadar Outdoor Festivala, ambicioznog događanja što će se četiri dana, od 27. do 30. travnja, održavati u širokom krugu što ga oko Zadra opisuju zaleđe i otoci. ZOF, što mu je službena skraćenica, manifestacija je koja slavi prirodu, aktivan život i avanturistički duh, a iza toga, kad je turistički avanturizam posrijedi, najambicioznijeg projekta stoji mlada ekipa.

“ Outdoor turizam je u svijetu već odavno jedna od posebnih turističkih niša i u stalnom je rastu. To je zajednički projekt šest timova od kojih je svatko na svoj način specijaliziran za boravak ‘vanka kuće’. Iva Bencun je zaljubljenica u jogu, a veseli se i svakom izlasku na pučinu. Koji je gušt biti ispod podignutih jedara, zna i Romana Župan, zadarska olimpijka u klasi 470. U timu su i dva Filipa – Filip Vulić zna svaku uvalu i špilju na Dugom otoku i tamo rado zalazi kajakom, dok Filip Lerga zadarsku regiju najradije obilazi biciklom. Tomislav Fain uživa u plivanju i svim aktivnostima vezanim uz more i brodove, a Tonći Morić u energiji rijeke Zrmanje i njezina kanjona, gotovo kao i Đuro Župan, ikona pustolovnog turizma u kanjonu Zrmanje. Hrvoje Grandov preferira trčanje i aktivnosti na moru”, kaže Martina.

Budući da je Morsko prase nagnuto prema vodenim pustolovinama (iako pentranje i bicikliranje s pogledom na more ne zanemarujemo), naš se razgovor više bavi slanom i neslanom vodom, dok ove druge aktivnosti kojih na ZOF-u ima na pretek prepuštamo drugima.

U ovom adrenalinskom ulijevanju u more startamo iz zaleđa Kaštel Žegarskog, slikovitog mjestašca udaljenog petnaestak kilometara od Obrovca, na predjelu Mlini Žegar. Tu, nakon što djelatnici Riva rafting centra podijele opremu, zaštitna odijela, kacige i prsluke te objasne postupak, počinje spustom niz rijeku Zrmanju. Kada to čini glavni skiper Dinko Mulić – dvostruki olimpijac u kajaku na divljim vodama – povjerenje se stvori od prve.

Prije polaska sudionici supsta detaljsno su upoznati sa protokolom kojeg moraju poštivati

Visina vodostaja Zrmanje određuje čime ćete se baviti: veliki vodostaj – raft, niski vodostaj – kajak. Kanjon je najljepši u proljeće, a prvih šest kilometara staze do Velikog buka obiluje manjim brzacima i slapovima bez zahtjevnijih prepreka. Idealan je to dio za sinkronizaciju i uvježbavanje tima dok vam iznad glave raste kanjon visok i do 200 metara. Neposredno ispred Velikog buka u Zrmanju se ulijeva rijeka Krupa, stotinjak metara dalje nastaje Veliki buk – slap visok 11 metara koji vas od mornara nakratko pretvori u – pješake.

U donjem dijelu staze nagib se povećava te brzaci, tjesnaci i slapovi postaju intenzivniji i puni adrenalina. „Grotlo“ nije vrhunac, jer iza njega kao zadnji vodeni akord slijedi Ogarov buk s kojeg se skupa s raftom leti u vodu s pet metara visine.

Tu će stazu ovih dana proći i natjecatelji rafting regate ZOF-a, koji mogu sudjelovati kao grupa ili se mogu prijavit sami i u paru, a organizator će ih uklopiti u posadu, u ekipu.

Izrazi lica govore bolje od svakoga opisa

Organizator Riva rafting centar i po vokacijama svojih djelatnika spaja rijeku i more. Riječ je o obiteljskoj tvrtki u kojoj osim oca Đure Župana i rođaka mu Tonćija Morića, sudjeluje i kći Romana Župan, zadarska jedriličarka koja je s Enijom Ninčević u Londonu hrvatsko jedrenje prvi put odvela na Olimpijske igre.

Romana je zadužena za onaj dio puta kad se, prateći Zrmanju, u njezinu donjem toku opraštamo sa slatkom vodom, dok na kraju ne izađemo iz visokoga kanjona rijeke i uplovimo u prekrasno Novigradsko more.

„Ono što mi kod jedrenja prvo izmami osmjeh su male klase. Točnije, klasa u kojoj sam provela 10 godina života. Iako krstaško jedrenje ima svoje čari, osjećaj koji imaš dok jedriš u maloj klasi za mene je nešto posebno i neusporedivo. Jedan dragi prijatelj jednom mi je prilikom rekao kako je klasa 470 posebna po tome što ti dopušta da uživaš u jedrenju tek kada svladaš kompleksnost broda, i što više učiš o samoj klasi, vidiš kako dosad zapravo ništa nisi znao i kako je čudo da si do tada jedrio“, priča Romana.

„Iako sam svoj trapez okačila o klin, nikad mi ništa neće izmamiti osmjeh na lice i toplinu oko srca kao ‘trapez’ u mezovavu“, kaže s dozom nostalgije dok se suvereno i komotno kreće po kokpitu krstaša, jednog od onih s kojim će pred zadarskom rivom  startati ZOF.

„Regatu smo odlučili organizirati sa startom i ciljem ispred samog Zadra, a regatno polje bit će onakvo kakvo nam tog dana bude darovao vjetar. Ideja na kojoj počiva ova regata je mogućnosti sudjelovanje amatera, odnosno jedriličara u nastajanju. Želimo svim ljudima dati priliku da se zaljube u ovaj sport iako nemaju vlastiti brod ili nisu cijeli život vezani uz more i jedrenje. Prilika za sve one koji su davno prerasli klasu ‘optimist’, a sa znatiželjom i interesom gledaju brodove dok jedre šetajući  rivom“, priča Romana, koja je ovu priču osmišljavala s Jedriličarskim klubom „Uskok“. I tu se sudionici mogu prijavit individualno ili kao već oformljeni tim. Svakom timu, osim, naravno, jedrilice, bit će dodijeljen i skiper.

Jedriličari nisu jedini koji će zapjeniti vode Zadarskoga kanala. Osim njih, pred rivom će startati i plivači – oni na duge staze, ali to nije smetnja da s Orgulja toplinu mora probaju i rekreativci.

Kraj dugoga puta od Zrmanje do mora završava kajakarenjem, za koje je zadužen pustolov Filip Vulić.

Kajakarenje oko zadarskih bedema posebna je draž

„Rijetko gdje je, osim u Zadru, moguće vlastitom snagom oploviti više od 3000 godina staru gradsku jezgru, pritom uživajući u spektakularnom pogledu na srednjovjekovni Sv. Donat i upijajući zvukove Morskih orgulja. A to su samo neki od doživljaja koje ZOF-ova kajak gradska utrka pruža svakom kajakašu“, kaže Filip dodajući kako je to pravi uvod u veću pustolovinu.

„Pred Zadrom je nevjerojatan arhipelag kao stvoren za kajakarenje. To je savršena tura za sve koji su željni upoznavanja prirode i autentičnog načina života na jadranskim otocima. Prilika je to za istraživanje ribarskih naselja, uvala, plaža, hridi… Dugi otok s Telašćicom veliko je kajakaško finale“, priča Filip zaokružujući veslanjem u Parku prirode priču koju smo započeli u Zrmanji.

Dugoprugaško plivanje s pogledom na Sveti Donat

Svaka od tih vodenih postaja posebna je i po tome što ZOF pustolovinu povezuje s dobrom hranom.

“Nakon rekreacije, red je da se sudionici okrijepe. Želimo predstaviti  Dalmaciju kroz široku paletu lokalnih proizvoda, posebice kad su hrana i piće posrijedi. Želimo da ZOF bude dobar provod i velika morska fešta“, kaže Martina.

Da će tako i biti, potvrđuje veliki interes.  Prijave još stižu iz svih krajeva Hrvatske i Europe. I vi još stignete do Zadra uživati s veslom, pod jedrima ili jednostavno u – kupaćim gaćicama.

O autoru

Iris Roje

Ostavite komentar