Gušti Ljudi

Pretrčimo hrvatske otoke da bismo ih više voljeli!

Do otoka se mora brodom, ali za upoznati ih trebaju nam dobre noge. Vodički trkači na toj su ideji pokrenuli otočku ligu u trčanju, a svoje prvo natjecanje, vremenskim prognozama unatoč, organizirali na Prviću

Tko kaže da se na otocima zimi ne događa ništa, nije bio ovaj vikend na Prviću, biseru među šibenskim otocima, na kojem je održano prvo otočno kolo zimske trail-lige. Utrku organizira Atletski klub „Okit“ iz Vodica, a Morsko prase imalo je na njoj posebnog izvjestitelja Željka Škugora, pasioniranog trkača, fotoreportera iz trka i jednog od članova i utemeljitelja Tichurina, kako vole reći, najmoćnije trekk-udruge na šibenskim prostorima.

„Tichurine su Tomislav Lokas, Miroslav Petrović, Kruno Lokas i moja malenkost, a o nama je dovoljno reći da se skupimo i kad možemo na utrku, kao što se to dogodilo u subotu na Prviću, veselju nema kraja. Još je više radosti bilo jer je ovo pravi način da se pokaže kako naši otoci ne moraju živjeti samo za sezone, nego ih možemo oživiti i preko zime, za što je posebno zaslužan naš prijatelj iz Vodica Mićo Klarić“, kaže Željko.

Za one koji nisu imali prigode doploviti do Prvića treba reći kako od njega do kopna (Vodica) nema ni milja, površina mu je samo 2,41 četvorni kilometar i na njemu, ako je vjerovati popisu stanovništva, živi četiristotinjak ljudi (1920-ih Prvić je bio najgušće naseljeni hrvatski otok, s oko 1300 stanovnika). Ime Prvić najvjerojatnije potječe od činjenice da je naseljeni otok najbliži kopnu – prvi. Iako minijaturan, Prvić ima dva naselja: Prvić Luku i Šepurine, a međusobno su povezani kilometar dugom cestom. Šepurine se nalaze na zapadnom dijelu otoka, a Prvić Luka smještena je na jugoistočnom dijelu. Oba naselja na otoku zaštitilo je Ministarstvo kulture kao nacionalnu kulturnu baštinu.

Kao i na ostalim otocima, stoljećima su ribolov, maslinarstvo, vinogradarstvo i pomorstvo glavna obilježja života, ali je otok poseban jer je istodobno bio i pribježište i odmaralište šibenskoga plemstva. Još od srednjeg vijeka bogate obitelji na Prvić su se sklanjale od kuge, o čemu 1487. godine poznati Šibenčanin Juraj Šižgorić piše u djelu „O smještaju Ilirije i gradu Šibeniku“. Kasnije, šibenski plemići od općine uzimaju u zakup zemlju na Prviću te je daju na obradu težacima, što inicira veće naseljavanje otoka, a najvažniji val dolazi u 15. stoljeću i povezan je velikom turskom opasnošću, kada se na otok seli stanovništvo sa Srime i osniva Prvić Šepurinu.

Otok je poznat i pod nazivom Faustov otok – otok Fausta Vrančića, znanstvenika, povjesničara, lingvista, filozofa, matematičara i fizičara koji je živio u 17. stoljeću i rodio se u Šibeniku, a na otoku je proveo djetinjstvo. Umro je u Veneciji, a po svojoj želji pokopan je na otoku u crkvi Sv. Marije od Milosti u Prvić Luci. Godine 2012. u Prvić Luci otvoren je memorijalni centar posvećen Faustu, dijelom financira iz fondova Europske unije.

Potkraj kolovoza ili početkom rujna svake se godine održava Burtiž, regata starim tradicionalnim brodicama na latinsko idro. Nedavnim uređenjem i održavanjem protupožarnih i poljoprivrednih putova otok je dobio i pročišćene staze za brdski biciklizam, trčanje ili rekreaciju. Na vrhovima se nalaze predivni vidikovci – najviši vrh na otoku je Vitković (79 m) – s kojih se pruža pogled na Kornate i ostale otoke šibenskog otočja, što nas ponovo vraća Tichurinama i ekipi šezdesetak trkača, koja se ove subote brodom Desto iz Vodica prebacila do Prvića.

„Unatoč silnim promjenama vremena tijekom proteklih dana, dan je bio sunčan, pravi poziv za odlazak na more i otok“, kaže Željko objašnjavajući pritom osnovne razlike u trčanju.

Trekking je orijentacijsko trčanje u prirodi. Dobije se karta s pomoću koje triba pronaći kontrolne točke. Ukratko, ideja je: snađi se, druže. Trail je također trčanje u prirodi, ali s oznakama i strelicama, tako da mozak može na pašu. Meni je draži trail jer se na trekkingu redovno zagubim i napravim i po pet, šest kilometara više. U Prviću je bio trail, dakle, mozak na pašu, ali to se ne bi moglo reći za noge. Krenuli smo iz Šepurina i staza je išla po cilom otoku. Najteži su usponi i uzbrdice. Nema stajanja i odmora. Posebno je zanimljiva izmjena terena – najprije trčiš u urbanom ambijentu, jer je misto baš onako lipo i dalmatinsko, onda izmjenjuješ šumu i staze uz more pa ti je jasnije zašto su ljeti prvićke uvale pune izletnika s brodicama“, kaže Željko.

Najduža ruta vodila je od Šepurine, preko jugozapadne strane otoka i pravog trail-terena, do Prvić Luke, a onda su se raznim okolnim putovima vratili u Šepurinu.

„Bilo je izgubljenih po stazi, ali na kraju ipak veselih jer HGSS nije trebao djelovati“, smije se Željko objašnjavajući da se trčalo u tri kategorije, ovisno o dužini staze. U onoj najzahtjevnijoj od 18 kilometara slavio je mladi biciklist, Tribunjac David Jabuka, koji je stazu otrčao za 1:28:10. Istu stazu među ženama najbrže je istrčala šibenska atletičarka Radmila Maksimović s rezultatom 1:33:40. Na kraćoj stazi od 10 kilometara najbrži je bio Zadranin Šime Grdović s vremenom 0:54:20, a među ženama Iva Cukrov, koja je zaostala za vodećim Grdovićem oko 23 minute. Natjecali su se i najmlađi.

„Za kraj je organizator osigurao topli obrok na brodu, dodijeljene su medalje najbržima i najmlađima, a posebno veseli što se liga na otocima nastavlja – sljedeća trka zakazana je na Murteru“, kaže Željko.

Trekking nije jedino trčanje na otocima. Sve je počelo od legendarnog Škrapinga na Pašmanu, a trči se i na Šolti, Lošinju, Cresu, Brijunima. Morsko prase svakako će ih pratiti pa organizatore pozivamo da nam se jave. A kako najavljuju iz AK-a „Okit“, otočna zimska liga održavat će se na naseljenim otocima Šibensko-kninske županije tako da će se prvi dio trčati u siječnju i veljači, a drugi u studenom i prosincu.

Treba li reći da će se Tichurine spustiti na svaki od njih?

O autoru

Šimun Županović

Ostavite komentar