Gušti Ljudi Plovidbe

Luka na Tenerifima jedro uz jedro s najboljim surferima svijeta

Kad Hajduk ili Dinamo odu na pripreme, cijela zemlja prati ih u stopu, a kako to rade windsurferi, znamo samo mi. I to iz prve ruke. Ovo je priča hrvatskog olimpijca i njegove ekipe s Tenerifa

Put na Tenerife dogodio se pomalo spontano, tako da me prijatelj Tonko Rameša nazvao na telefon i reka: „Ja ti iden tad i tad, oćeš ić?“

Tamo je El Médano, mjesto na kojem vrhunski windsurferi mogu trenirat jer je vitar pouzdan u svako doba godine, a ekipa profesionalna pa možeš provjerit sebe i testirat opremu.

Dakle, tad je bilo gotovo, zna san, moramo odlučit brzo za kupit karte. Odma sam pita doma svoje mogu li ić, imamo li šta u planu za taj period… Isto sam treba zatvorit financijsku stranu priče, tu mi je puno pomoga moj novi sponzor Sirana Gligora, koji je platio avionsku kartu za mene i opremu. Kad se sve to tako realiziralo, zovem Tonka i rezerviramo karte. U ta dva dana odluke i Vedrana Brnčić, surferica iz Opatije, odlučila je da ide s nama. Super, šta više, to bolje!

Krećem iz zaleđenog Splita na otok Murter, kod Tonka, di stajemo kod njegovih na ručak. Tu ostavljam kombi, jer ne može predaleko, i krcamo opremu na njegov auto pa pravac Rijeka.

Tonko Rameša, Luka Mratović, Vedrana Brničić

Tamo smo se našli s Vedranom, prespavali kod nje i sutra rano ujutro krenili za Munich, odakle nam je direktan let za Tenerife.

Sve je teklo glatko, a boja sam se vaganja opreme na aerodromu, overweighta.

Uvik je problem kad se putuje s opremom, al u trenutku kad se stavi tiket i oprema ode, sve je lakše.

Iz hladnog Municha slijećemo na najveći kanarski otok Tenerife, u toplo, di nas je dočekao profesionalni windsurfer Jordy Vonk, koji isto sudjeluje na treninzima i boravi cilu „zimu“ na otoku.

Napokon smo se smistili i opustili od putovanja i onda je sve postalo lakše. Ocean, vitar, valovi, kratke gaće… Sve sta volin!

Krenili su treninzi. Odma prvi trening šest sati na moru, samo regata za regatom na 25 čvorova vitra i tri metra vala. To je nešto šta nemamo često doma, al brzo sam se snaša i odma vozija rame uz rame s najbržim windsurferima na svitu.

Slalom regata je jedrenje niz vjetar i bove su postavljene u smjeru u kojem daske postižu najveću brzinu. Start je leteći, tako da se startna linija siće s najvećom brzinom. Plov traje oko pet minuta i u svakom plovu sudjeluje osam natjecatelja. Ukratko – ludilo!

Uglavnom su nam tako prolazili dani, cili dan na moru, a onda se što prije treba rekuperat za sutra.

Od 13 dana jedrili smo 11, tako da stalno puše i idealna je lokacija za treninge i bijeg iz hladne zime.

Na dan odmora posjetili smo vrh vulkana El Teide, koji je visok 3718 metara, di je bilo i nešto sniga. Ima puno toga za vidit na otoku, ali nismo uspili vidit ništa jer je, Bogu hvala, puhalo.

Vulkanski vrh El Teide, s “nešto malo sniga”

Svi ti treninzi služili su tomu da vidim di sam s najboljima i koliko ima smisla ulagat i trudit se oko discipline slalom. A mislim da ima!

Stvorija san mnoge kontakte i upozna puno dobrih ljudi. Sad slijedi mukotrpno traženje sponzora i nekako provat realizirat sezonu svjetskoga kupa u PWA-u (Professional windsurfing tour).

U PWA-sezoni ima osam regata po cilom svitu – Marseille, Koreja, Japan, Costa Brava, Fuertoventura, Danska, Njemačka, Nova Kaledonija – a ja planiram ić na što više. Neke ću platit sam, ali neću moć sve…Dakle, sponzori – uparijed hvala.

Inače, na treninzima je bio i aktualni svjetski prvak Matteo Iachino iz Italije i još desetak profesionalaca. Tamo sam susreo i Poljaka Piotra Mysku, svjetskog prvaka u olimpijskoj disciplini RS:X, koji je došao s obitelji. On bi nam se isto pridružio na treninzima.

Važno mi je bilo provat moju novu RRD-opremu i namistit jedra, šta sam donekle uspija.

Trebao sam se i susrest s dizajnerom RRD-jedara Johnom Skayem, da vidimo kako unaprijedit jedro za sljedeću sezonu, ali na žalost nije doša na otok zbog toga šta jedra nisu stigla na vrime iz Kine.

Eto, na kraju je i to gotovo. Sad san siguran da je ovo pravi put. Treba bi opet otputovati na treninge i bit što više na moru pa će i rezultati bit sve bolji.

Olimpijska klasa RS:X i dalje mi je prioritet. Spremat ću se za Olimpijske igre u Tokiju 2020. i vjerujem da ću imati dobru podršku mog novog jedriličarskoga kluba „Labud“ i HJS-a.

Sve moje daljnje pothvate, putovanja i regate možete pratiti na Facebook-stranici: Luka Mratovic Cro 751

https://www.facebook.com/cro751/?fref=ts

i Instagramu: luka_mratovic.

O autoru

Luka Mratović

Ostavite komentar