Plovidbe

Luka jedriličarska arena, tvrđava gledalište

Pucanj iz topa na šibenskoj rivi u subotu ujutro, 3. prosinca, označio je početak ovogodišnje, 17. „Regate krstaša“ u šibenskoj luci, koju priređuje Jedriličarski klub „Val“. Jedrenje s jedinstvenim pogledom na grad pod uzvisinama koje su nekoć čuvale tri tvrđave počelo je večer prije, prijavom posada i druženjem na brodu „Desto“ uz bakalar i fritule. Inače je to društveni događaj u kojem sudjeluje cijeli Šibenik, a ovaj put u program se uključila i gradska ustanova Tvrđava kulture Šibenik. Tvrđava Šubićevac (Barone) na brdu Vidakuši bila je za trajanja regate jedinstven vidikovac s besplatnim ulazom te promotivnim cijenama kuhanog vina i ukusnih zalogaja.

Na proglašenju pobjednika u subotu poslijepodne, po dobrom običaju posljednjih pet godina, uručena je i ovogodišnja Valova plaketa „Valovi Šibenika“, koja se dodjeljuje za spašavanje jedriličara na moru. Ovogodišnji dobitnik je Marijan Babić iz Poreča, koji je na poziv Lučke kapetanije svojim gliserom po neveri pohitao u potragu za 75-godišnjim češkim nautičarom koji je u iznajmljenoj jedrilici isplovio uoči nevremena i više se nije mogao vratiti u porat. Babić ga je pronašao i prebacio na sigurno.

Uz Babića, za ovogodišnju plaketu bili su nominirani Boris Obradović iz Cavtata i kapetan duge plovidbe Ante Raguž, zapovjednik broda „Anton Topić“, za spašavanje jedriličara na atlantskoj pučini. Lani je plaketa postumno pripala talijanskim jedriličarima, bračnom paru Salpietro, na koje je kod Primoštena gliserom naletio Tomislav Horvatinčić i usmrtio ih.

Fotografije sa Šibenske regate snimila je Zrinka Magazin.

O autoru

Šimun Županović

Ostavite komentar