Gušti

Kamenice: Rimski carevi jeli su ih kao afrodizijak, ali ni svetom Josipu nisu mrske

Rimljani su tvrdili da su sve školjke, pa tako i kamenice, najbolje u mjesecima koji u svom rimskom nazivu imaju slovo r – januarius, februarius, martius, september, october, november i december, a od svih njih kamenica je najpunija i najsočnija upravo u trećem mjesecu, i to baš oko blagdana Sv. Josipa, 19. ožujka

Ostrea edulis latinsko je ime malostonske kamenice, što u prijevodu znači jestiva kamenica, kako se ponekad u svijetu i zove, ali joj je uobičajen naziv i europska ravna kamenica. U Malostonskom zaljevu uzgaja se još od rimskog doba pa legenda kaže da su i rimski carevi uživali u njezinu specifičnom okusu, ali koristili i njezina afrodizijačka svojstva.

U Malom Stonu oko Sv. Josipa svakese godine skupi mnoštvo svijeta da bi uživli u malostonskoj kamenici, prije svega zbog toga što je u ožujku najbolja.

Fosilni joj ostaci sežu u daleki miocen, što znači da se na ovom našem svijetu javlja prije desetak milijuna godina. Danas se uzgaja ne samo u Europi od Norveške do Maroka, nego i u SAD-u, ali svi se slažu da najbolji okus ima baš ona uzgojena u Malostonskom zaljevu. Godišnja je proizvodnja kamenica tu oko tri milijuna komada od kojih se više od 90 posto pojede baš u Stonu, Malom Stonu i ostalim bliskim naseljima ovoga kraja.

Kamenica je bilo na tisuće, .a netko ih je morao i otvoriti. Izvježbanim rukama nije trebalo više od tri sekunde da bi otvorile jednu kamenicu.

Rimljani su tvrdili da su sve školjke, pa tako i kamenice, najbolje u mjesecima koji u svom rimskom nazivu imaju slovo r – januarius, februarius, martius, september, october, november i december, a od svih njih kamenica je najpunija i najsočnija upravo u  trećem mjesecu, i to baš oko blagdana Sv. Josipa, 19. ožujka. Upravo zbog toga proizvođači malostonskih kamenica u subotu najbližu blagdanu Sv. Josipa u Malom Stonu organiziraju Dane malostonske kamenice.

Početak je proljeća u Dalmaciji, vrijeme je toplije, temperature su više, dani su uglavnom sunčani, pa se stotine posjetitelja upute prema Malom Stonu. Na rivi ispred restorana Kapetanova kuća i Bota Šare usidre se brodovi malostonskih uzgajivača kamenica na kojima se po popularnim cijenama od pet kuna nude svježe malostonske kamenice.

Da pitate svjetske someliere koje vino ide uz kamenicu, svi bi kazali – pjenušci, mirisna i lagana bijela vina, ali za razliku od toga, malostonska kamenica najbolje ide uz vina poluotoka Pelješca,  prije svega dingača, ali ni plavac mali nije loš pa na rivi Malog Stona uz ponudu kamenica bude i bogata ponuda izvrsnih peljeških vina, isto tako po popularnim cijenama.

Legenda kaže da ima ne samo posebna nutritivna svojstava, nego da je i izvrstan afrodizijak.

Fešta kamenica i peljeških vina počinje oko 11 sati i traje do 16 uz živu glazbu lokalnih pjevača, ali i gostiju, od kojih posebnu atmosferu uvijek naprave tamburaši.

Zbog toga zabilježite u kalendaru blagdan Sv. Josipa i sljedeće godine svakako dođite u Mali Ston, nećete požaliti, a dio ovogodišnje atmosfere prenijet ćemo vam u kratkoj fotoreportaži.

O autoru

Darko Stipaničev

Ostavite komentar