Plovidbe

„Jedrim k’o Alex Thomson, jedna loša pojlabanda i sve je palo u virtualnu vodu!“

Naš urednik iz prve ruke zna kako je to jedriti Vendée Globe, najzahtjevniju regatu na svijetu

Budim se u panici, osjećam snažnu bol u rebrima, ne znam gdje sam. Ne znam ni jesu li mi oči otvorene, mrkli je mrak, pokušavam se sjetiti gdje sam legao. Totalno sam neispavan, jel’ jutro, jesam li na brodu, na kauču, pipam oko sebe. Oči se polako navikavaju, kad će žena ljutito: „Stižu ti poruke na telefon, tko ti sad piše u ovo doba noći?“ OK, sad bar znam gdje sam. Istog sam se trena zabrinuo što bi moglo biti, vratio se osjećaj panike, a onda, kad sam krenuo po telefon, sve mi se u trenu iskristaliziralo. Budalo, zaspao si na rubu ledenog pojasa nasred južnog dijela Indijskog oceana… Prokleto bilo… Čekao sam tu večer što dulje kako bih okrenuo brod u idealnom trenutku, ali sam očito zaspao prije nego što sam to učinio.

Na telefonu već dvije poruke, jedna od prijatelja iz Zagreba, druga od klijenta iz Pariza, obje na istu temu: pazi kud jedriš! Uključujem aplikaciju, ispod popluna, i ne razmišljam o tome da sam ženi tako još sumnjiviji. Samo razmišljam o tome da ju ne razbudim još više i to zato što jedrimo virtualnim oceanom s izmišljenim brodom usred noći… Kao odrasli, ozbiljni ljudi.

Oči me peku od žarkog ekrana, polako fokusiram, vidim zapeo sam za iscrtanu liniju koja obilježava granicu koju ne smijemo prijeći, gledam i brodove svojih prijatelja, u ovom slučaju u ulozi suparnika. Pošteno su mi javili da sam zeznuo stvar, na tome im hvala. Lukavi su oni, međutim, pričekali su da me prestignu i pozicioniraju se odmah ispred mene, a tek onda poslali svoje obzirne poruke… Sport je sport, čak i u virtualnom svijetu.

Namještam brod, kalkuliram kada moram opet provjeriti kurs, tek sad primjećujem da je 3.45 ujutro, gasim mobitel.

Provirujem ispod popluna, Lana mirno spava. Uh, dobro je, zna ona s kim ima posla…

screenshot-2016-12-25-11-01-50

 

Ležim i razmišljam, smijuljim se, a na telefon i dalje stižu poruke upozorenja, sada od drugih prijatelja, nikome od njih inače ne bi palo na pamet da me zove ili mi šalje poruke usred noći. Ali ovo je drugačije, jedrimo virtualni Vendée Globe, nema šale, ovo je prava stvar.

Izlazim iz kreveta, što ću, idem drijemati dolje na kauč, pišem poruke i zahvaljujem svima pa ih i pitam pa što radite budni u ovo gluho doba noći. Javlja mi se Louis iz Pariza, nema spavanja, budi se svaka dva sata kako bi provjerio prognozu i kurs plovidbe… Lako je tako kad si penzioner, odgovaram mu. Javlja se drugi prijatelj, hrani, kaže, bebu pa ujedno i jedri u virtualnom svijetu, treći je vani pa dok pije s prijateljima po klubovima ujedno gleda brod, četvrti je u noćnoj smjeni… Mislim si, nemam nikakve šanse, nećemo ovo pobijediti provjeravajući brod jedanput na dan. Ili se primi posla ili nemoj igrati, ljudi te gledaju, moraš pokazati što znaš…

Virtualna Regata

Virtual Regatta kompanija je koja je kreirala i administrira sve veće virtualne regate. Trenutno imaju odličnu simulaciju poznate samačke regate oko svijeta bez stajanja, Vendée Globea, prezentacija novog izdanja održala se početkom listopada i tada su kreatori igrice (Philippe Guigné i Yves Auvinet)  predvidjeli čak milijun igrača ove godine. Svatko se može pridružiti i jedriti oko svijeta, igrica je besplatna, doduše ako želite biti kompetitivni, treba uložiti 25 eura da biste otključali sve opcije jedra i još nekoliko vrlo korisnih pomagala kao što su autopilot koji omogućava brodu da drži isti kut vjetra i mogućnost postavljanja waypointeva na rutu da biste mogli programirati svoj kurs kroz sve promjene u prognozi.

virtual-regatta-les-inscriptions-sont-ouvertes

Sučelje je bazirano na karti svijeta na koju su postavljene prognostičke karte tako da možete za svaku lokaciju na karti znati koliko puše i iz kojeg smjera, grafički prikaz pokazuje vjetar, kao i druge brodove igrača, vaših prijatelja, poznanika i suparnika. S pomoću polarnih dijagrama koji su ukalkulirani u model određuje se brzina broda koja ovisi isključivo o smjeru i jačini vjetra.

Svi su brodovi isti te valovi, odnosno stanje mora, ne utječu na njihove performanse. Kurs se lako određuje te je s pomoću istranog vektora u smjeru kretanja broda moguće predvidjeti gdje ćete se nalaziti za jedan, dva, tri, šest, 12 i 24 sata. Ujedno možete gledati kako će se vjetar mijenjati u istom razdoblju, pa čak i do 48 sati. Prognoza se mijenja jedanput na dan, ali za razliku od prijašnjih godina, karte vjetrova nisu statične, nego se mijenjaju sa svakim satom. To znatno otežava navigaciju, ali je čini i nešto realnijom nego u ranijim verzijama, gdje smo mogli doslovce iscrtati svoj kurs na karti vjetra koja je bila statična barem 12 sati.

Loše jedrim ove godine, baš loše, nemam više početničke sreće, napravio sam istu pogrešku kao i Alex Thomson u pravoj regati, jedna loša pojabanda kod obale Portugala. Za razliku od Alexa, nisam se, međutim, dosad od te pogreške u potpunosti oporavio. Vodeći su stalno imali malo jači vjetar jer su bili južnije od mene i stalno su išli barem pola čvora brže. Dan za danom razlika se povećavala, gledao sam to frustriran svojom nemoći da išta učinim. Nije bilo nikakve prilike za pametne strategije, mogao sam samo držati se što bolje pozicioniranim i nadati se nekoj bonaci, rupi bez vjetra u koju će vodeći upasti, a u tom bi mi slučaju mogao elegantno prići. Na žalost, to se nije dogodilo. Nema veze, naučio sam iz prijašnjih izdanja ove regate, kao i drugih sličnih, da nemam nikakve šanse jedriti protiv najboljih virtualnih jedriličara. Mnogi su pravi jedriličari s pravim oceanskim iskustvom, pa i još važnije od toga, pravim navigacijskim programima koji koriste iste modele za prognozu i kalkuliraju najbrže rute i najbolje kursove. Jednostavno, u ovakvoj simulaciji postoji formula i postoji najbrži put, sve je to matematika, vrlo kompleksna matematika, ali ipak iza svega stoji znanstvena činjenica, nema tu puno mjesta za talente i umjetnost. Čak nemamo niti neku ozbilju nagradu za koju bi se natjecali, sretan sam ako završim s boljim plasmanom nego zadnji puta kada sam ušao u cilj kao ponosni 11735.

440 000 amatera

S druge strane, među nama amaterima pišu se različite priče. Dopisujemo se, izazivamo, čak se pomalo i skrivamo. Igrica nam omogućava da sakrijemo svoju poziciju od suparnika, što obično radimo kada su ključni trenuci i ne želimo da ostali vide kada ćemo promijeniti kurs ili koju ćemo rutu odabrati.

Igru trenutno igra više od 400.000 korisnika, a ako je suditi po dosadašnjim performansama, gotovo 100.000 njih igra vrlo ozbiljno. Naravno da smo zbog tako velikog broja korisnika imali i nekih tehničkih problema, naročito na dan starta, kada se nitko nije mogao prijaviti na igru… Facebook je vrvio lošim komentarima i žaljenjem. Na sreću, pogreška je relativno brzo uklonjena. Zanimljivo je i to da smo u zadnjoj ediciji mi, virtualni jedriličari, bili brži od onih pravih, ali trenutni tempo vodećih u Vendée Globeu tako je visok da ih nitko od virtualnih nije uspio upratiti. Iako, čini se da će tijekom sljedećih tjedana ipak vodeći virtualni skiperi sustići one prave. Južni ocean i ritam jedrenja u njemu su toliko intenzivni da jedriličari počinju štedjeti i svoje brodove i sebe, dok mi virtualni guramo provu u najjače vjetrove i jedrimo rutama koje su nerealne.

screenshot-2016-12-23-15-09-52

Ipak, ova simulacija barem djelomično pridonosi tome da dobijete osjećaj što je zbilja potrebno kako biste jedrili najzahtjevnijom regatom na svijetu. Naravno da se to ne može uspoređivati s pravim jedrenjem, ali je vrlo zabavno i omogućuje vam da u pravom vremenu pratite tijek regate, a dizajneri igrice su čak ovaj puta razvili i trodimenzionalni pogled na brod i uvjete u kojima se trenutno nalazi kako još više približili taj osjećaj da ste tamo. Kada shvatite što je potrebno kako biste u simulaciji ostali među 50.000 najbržih, to vam učvrsti već visoko poštovanje prema pravim jedriličarima. Istinski je nevjerojatno i nemoguće zamisliti kakav je to osjećaj, ali sam puno više svjestan od kada redovito mijenjam kursove i pratim prognozu, barem donekle poput onih koji to stvarno rade…screenshot-2016-12-23-15-21-08

img_4896Uspio sam pronaći jedini dokaz svojeg sudjelovanja u prošlom izdanju virtual Vendee globea

 

A za kraj jedna vrlo zanimljiva animacija putanja svih igrača 2012-2013, koja odaje razne zanimljive i smiješne taktike, uključujući i jedrenje oko svijeta u suprotnom smjeru. Jasno se vide i svi igrači koji su tijekom regate odustali, te su im se brodovi zabili u obalu!

 

 

 

O autoru

Marko Knežević

Here is a little something about me.

Ostavite komentar