Gušti Ljudi

Istina je – SUP-ovac sam, surferi su i izmislili veslanje na daski!

Hrvatski olimpijac, jedriličar Luka Mratović jedan je od najvećih pobornika SUP-a, po mnogima najbrže rastućeg sporta današnjice. Što je ljubitelj brzine i vjetra pronašao u slow motion-daskanju i pomišlja li, poput Chrisa Bertisha, koji je neki dan preveslao Atlantik, i on uskoro preveslati Jadran?

Kad Luku Mratovića, hrvatskog windsurfera, pitate što misli o pothvatu Južnoafrikanca Chrisa Bertisha, koji je prije tjedan dana stigao s daskom za veslanje  do Antigue, kamo se uputio iz Maroka i prešao 6517 kilometara, nasmije se i odmah doda kako se divi Chrisovu potezu, ali sumnja da bi i on mogao poći na takav strašno naporan pothvat. Pitanje nije postavljeno na pogrešnu adresu jer osim što je Chris windsurfer kao i Luka, Luka je, kao i Chris, SUP-ovac. Tako bi se, naime, mogao nazvati pripadnik sve veće skupine zaljubljenika u Stand Up Paddling iliti veslanja na dasci, po mnogima trenutačno najbrže rastućeg sporta na svijetu.

 

Luka se tim sportom oduševio na Vignju (omiljenoj  surferskoj bazi) na kojem se osim njih skuplja i sve veći broj „hodača po moru“. Zapravo, vrlo su često upravo oni koji najbolje hvataju refule vjetra ujedno i najoduševljeniji veslanjem na dasci. Luka kaže kako to i ne čudi jer su veslanje surferi i izmislili. Bilo je to na plaži Waikiki, gdje su beach boys počeli koristiti veslo kako bi brže uhvatili val. Kad valova ili vjetra ne bi bilo, zabavlja se nastavljala veslima. S vremenom se počinju razvijati veće i stabilnije daske, namijenjene baš za SUP, i time je taj sport postao pristupačan svima na svim vodenim površinama.

„Kao windsurfer sam u potpunosti ograničen vjetrom, tako da sam sve one dane bez vjetra koje sam želio provesti trenirajući provodio u teretani, dok nisam otkrio SUP. To me drži na otvorenome moru, dođe mi kao kondicijski trening i tako vježbam stabilnost. Pritom nisam usamljen, kao i drugi diljem svijeta tako su i mnogi na Jadranu brzo su da je SUP upravo ono što su tražili! Jedni su u veslanju na dasci pronašli ultimativni fitness u prirodi, drugi su pronašli meditaciju u pokretu“, kaže Luka, koji se iskušao u svim varijantama SUP-a.

Konkurencija na natjecanjema je sve jača, kaže Luka, na slici – okret oko bove u Šimunima

Ono što je SUP učinilo tako popularnim je činjenica da se uči brzo, jednostavno, ne zahtijeva nikakvo prijašnje iskustvo, ne trebate biti super fit da biste pokušali i naučili. SUP je daleko jednostavniji od bilo kojeg drugog oblika surfanja. Zbog toga je ovo sport za sve uzraste od 9 do 79.

Što se opreme tiče, nije skupa i dostupna je svima, cijene se za novu dasku kreću od 700 do 1700 eura i mogu se nabaviti u Splitu, Rijeci, Zagrebu.

Postoji cijela lepeza daski za veslanje kao što su daske za sprint, race (utrke), touring (laganu, ali dužu vožnju), surf, brzace i rijeke (whitewater), ribolov (fisherman), windsup (daska se može koristiti i za windsurf i za paddling), pa čak i za jogu. Čak postoje i daske za napuhavanje, tako da ih možete nositi sa sobom na put i „supati“ kamo god odete.

 

„Osim što vježbate ravnotežu i stabilnost, ovaj sport odličan je i za mišiće – koristite mišiće cijelog tijela od glave do pete, ruka i prsni mišići radit će vam na veslanju, nožni mišići i mišići kralježnice radit će dok će vas održavat stabilnima, a trbušni i leđni držat će vam cijelo tijelo uspravnim“, kaže Luka, koji je kao SUP-ovac i surfer timski jahač tvrtke RRD.
Naravno, uvijek postoje varijacije na temu. Mnogo se toga može nadograditi na dasku, ali ovisi kako i za što ćete ju koristiti. Nama je svakako najzanimljivija ona s LED-svjetlima ispod daske za noćni SUP.

Također postoje razne takve vrste sa staklom na dasci koje omogućuje da pod sobom, dok trenirate, gledate cijelu floru i faunu. Dok rekreativci mogu uživati u hodanju po moru, Luka zadovoljstvo pronalazi i u natjecanju – u Hrvatskoj je organizirano šest različitih utrka diljem Hrvatske.

Prve dvije utrke ugostit će Split i Bol 29. travnja i 6. svibnja ove godine, ali naglasak se stavlja na SUP-er Surfing Challange u Poreču 13 i 14. svibnja, kamo je proteklih godina dolazio i tadašnji svjetski prvak u supanju.

„Konkurencija nikako nije laka, premda je to sve krenulo kao jedan način relaksacije, ljudi su s vremenom postali jako dobri i brzi na SUP-daskama. Kao vodeće nacije u supanju svakako bih istaknuo Italiju i Sloveniju kod kojih je SUP stigao malo prije nego u Lijepu Našu“, kaže Luka.

Ako i niste nabrijani sportaš, ništa lakše, govori Luka. Da biste počeli, ne treba vam ništa drugo osim daske i vesla, a ostalo se prilagođava vama – hoćete li veslati ili meditirati na moru jezeru ili čak i rijeci, ostaje na vama.

Zbog popularnosti ovog sporta mnoge države, pa tako i Hrvatska, uvrstile su ga u svoju turističku ponudu. Sve što treba jest otići na plažu i potražiti znak s veslačem na daski!
Čak je većina jedriličarskih klubova u svoju ponudu uvrstila daske za veslanje stojećki. Mnogi turisti iz susjednih zemalja već znaju da žele upravo to pa je izlet na dasci oko zidina uvrštena u mnoge dubrovačke vodiče. Bi li se na Jadranu Luka upustio na neku veslajuću avanturu?

„Ne bih onako dugo kao Chris, ali da bih se okušao na udaljenosti od dan, dva na nekoj dužoj turi, ako mi obaveze dopuste – bih.“

Tek toliko, ako vidite nekoga kako polako za bonace grabi od Splita prema Hvaru i Visu, da se ne pitate. A krene li ga, mogao i put Gargana. Buduće Lukine hodnje po moru pratite na https://www.facebook.com/cro751/

O autoru

Jakov Antić

Ostavite komentar