Ljudi Zrno soli

Goli otok može biti centar za EU projekt Smart Island i predvodnik otočkog preporoda

Davor Škrlec, zastupnik u Europskom parlamentu, objašnjava zašto je potpisao Deklaraciju o pametnim otocima i zašto je uvjeren kako su hrvatski otoci idealni da postanu inovacijski inkubatori u tom projektu

Biti „smart“ danas je postao trend ne samo u Europskoj uniji nego i globalno. Inicijativa je počela sa Smart Gridom (naprednom mrežom), nastavila se sa Smart Homeom (pametnom kućom) i Smart Cityjem (pametnim gradom), a kao nadogradnja pokrenute su najnovije EU-inicijative, Smart Island (pametni otok) i Smart Village (pametno selo). Sve inicijative imaju zajednički cilj: optimalno koristiti tehnologije koje danas imamo na raspolaganju ili razvijati nove kako bi se poboljšala kvaliteta života naših građana i smanjio pritisak na okoliš u svrhu prilagodbe i borbe protiv klimatskih promjena.

EU-inicijative za Smart Island i Smart Village imaju još jednu važnu dimenziju koja je zajednička za cijelu Europsku uniju – uspješno se suprotstaviti demografskom odumiranju otoka i sela.

Davor Škrlec, zastupni u Europskom parlamntu, tijekom obilaska Golog otoka

Otoci imaju još jedan izazov, jer moraju izgraditi i upravljati infrastrukturom koja je najčešće sezonski iskorištena te je zbog toga veliko financijsko opterećenje za lokalnu zajednicu. Visoka ovisnost o korištenju fosilnih goriva, visoki troškovi prijevoza te ograničene ekonomske mogućnosti i pristup tržištu najveći su problemi otoka i izazov za njihovu održivost.

Kao jedan od domaćina međunarodne konferencije održane 28. ožujka 2017. u Europskom parlamentu, podržao sam potpisivanje Deklaracije za pametne otoke kao temeljnog dokumenta inicijative. Deklaracija poziva na ostvarivanje ambicioznog plana od 10 aktivnosti i fokusiranje na sinergiju sedam ključnih područja: energija, transport, vodoopskrba, gospodarenje otpadom, lokalna samouprava, informacijsko-komunikacijske tehnologije i poslovni modeli za socijalno poduzetništvo. Iako na prvi pogled inicijativa i povezane aktivnosti izgledaju kao utopija, otoci su prepoznati kao živući laboratoriji (Living Labs) na kojima se mogu stvarati i testirati nove ideje, tehnologije i usluge u stvarnom okružju. Energetska samodostatnost korištenjem obnovljivih izvora energije, korištenje električnih vozila i bicikla, održivo gospodarenje vodom uključujući prikupljanje kišnice i desalinizacija morske vode korištenjem obnovljivih izvora energije, primjena principa cirkularne ekonomije, veće uključivanje stanovnika otoka u donošenje odluka, besplatna bežična mreža u naseljima i napredna mobilna mreža pete generacije, samo su neki od izazova koji trebaju privući mlade ljude i istraživače na otoke. Naša četiri otoka – Krk, Unije, Lastovo i Mljet već imaju projekte. Otok Unije gradi fotonaponsku elektranu od 1 MW koja će biti izvor električne energije za desalinizator i uskoro postaje pilot-projekt za 5G-mobilnu mrežu. Naši otoci imaju priliku postati inovacijski inkubatori kao što su bili u prošlosti, imaju podršku Europske komisije i Europskog parlamenta, na raspolaganju su im financijska sredstva iz europskih fondova i samo ovisi o sposobnosti lokalnih vlasti da iskoriste priliku za razvoj.

U Europskom parlamentu svjesni smo problema prometne izolacije otoka. Što razlikuje jedan Samobor ili Svetu Nedelju kod Zagreba od otoka Ugljana kod Zadra ili Brača i Šolte kod Splita? Stanovnik Samobora ili Svete Nedelje kvalitetno živi u maloj sredini, ali istodobno može vrlo brzo autocestom doputovati do Zagreba i koristiti sve njegove društvene sadržaje. Isto tako moramo napraviti da otočani mogu putovati između otoka ili prema kopnu, a koncept „morske autoceste“ („Motorways of the Sea“) promoviramo u Europskom parlamentu.

Sjećate li se Golog otoka? Nedavno sam ga posjetio s planinarima, prepješačio ga i popeo se na njegov vrh. Uz pijetet prema svima koji su tamo kao politički zatvorenici jednog totalitarnog režima proživjeli vjerojatno najteže trenutke svog života, cijela infrastruktura doživjela je nevjerojatan vandalizam i uništenje. Na potezu je država, koja može na otoku obnoviti memorijalni dio kao sjećanje na sve njegove žrtve, a ostali dio može postati znanstveno-istraživački i edukacijski centar za Pametne otoke. Ne samo za Hrvatsku, nego i za Europsku uniju i šire. Samo treba pametno iskoristiti šolde koji nam leže na podu. Trebamo pametnu Hrvatsku za pametne otoke.

O autoru

Davor Škrlec

Ostavite komentar