Gušti Ljudi

Druga kruna Dine Levačić: Od Cataline do Los Angelesa, 36 km za 9 sati i 47 minuta!

Ono što su Mount Everest, Mount Blanc, Kilamandžaro za alpiniste, to su za daljinske plivače plivanje oko Manhattana, noćno preplivavanje od otoka Catalina do Los Angelesa i preplivavanje La Manchea. Dinu za Trostruku krunu još samo čeka Engleski kanal, u kojem će zaplivati u rujnu.

‘Ponosna sam, sretna i vesela. U svojim rukama imam Drugu krunu, kao prva osoba iz Hrvatske koja je preplivala noćnih 34km (36km) u kanalu od otoka Cataline do Los Angelesa. Moje vrijeme je 9 sati 47 minuta 53 sekunde. A, sad idem na zasluženo spavanje!’, tako je u jutro 3. kolovoza zapisala Dina Levačić, članica KDP-a Split, plivačica o čijem pothvatu stjecanja triju plivačkih kruna smo mi na Morskom Prascu među prvima pisali.

Novi pothvat ima i elemente strave, održava se noću zbog opasnosti od morskih pasa

Podsjetimo, ono što su Mount Everest, Mount Blanc, Kilamandžaro za alpiniste, to su za daljinske plivače plivanje oko Manhattana, noćno preplivavanje od otoka Catalina do Los Angelesa i preplivavanje La Manchea. Kad to napravite – postajete vlasnik Trostruke krune, koju su dosad osvojila 142 Zemljanina. Dina je u lipnju uspješno preplivala 46 kilometra oko njujorškog poluotoka, a sad je tome dodala i novi pothvat, kojem na zanimljivosti daje i to jer ima elemente strave.

‘Preplivavanje se održava noću zbog opasnosti od morskih pasa. Nije mi to prvi susret s opasnim ribama: jednom sam plivala među piranama. Doduše, ne baš onima koje otkidaju prste. Ali malo gricnu i bocnu kao iglice. Osim morskih pasa kod Cataline, dodatne probleme plivačima su jake struje, tako da je ovu dionicu od 1927. do sada preplivalo svega 400 osoba’, kazala nam je u danima priprema Dina.

Start je bio u noći, u 23:00h po lokalnom vremenu. Dina je ušla u cilj na plaži ispod Trump national Golf centra, a tu su je su je dočekali Hrvati iz San Pedra, predvođeni obitelji Jill i Gorana Babajko, porijeklom sa otoka Ista

Dinu su na plaži dočekali Hrvati iz San Pedra

‘Ući u more u noći, dok doslovno na par metara oko vas prolaze morski lavovi, nije bilo lako. Isto tako, nekoliko puta su uz mene plivali mnogobrojni dupini, simpatični inače, ali kada njihovu peraju vidite uz sebe u moru ili je tek naslućujete jer je noć – nije jednostavno’, priča Dina, koju nakon ovog izazova na Tihom oceanu za Trostruku krunu čeka Engleski kanal ili kako se u nas popularnije kaže La Manche. U vode između Europe i Velike Britanije Dina skače u rujnu – kao prva žena iz Hrvatske.

Preplivavanjem i te dionice postala bi prva osoba iz Hrvatske koja ima ovu prestižnu titulu u svijetu daljinskog plivanja i 6. osoba u svijetu koja je ovo napravila unutar 90 dana.

Dina i njeni roditelji, koji su joj u ovim pothvatima najveća podrška,  vraćaju se u Split u nedjelju 6. kolovoza.

O autoru

Josip Antić

Here is a little something about me.

Ostavite komentar