Gušti Ljudi

Dan kad su na nebu i moru bili samo galebovi i bibinjski kiteri

Ime im je Franjo i Zvone, izlaze na more kada god ima vjetra – kada puše bura pred Nin i Sabunike, a po jugu su u Sukošanu ili Bibinju

Prije nekoliko dana vozio sam magistralom prema Zadru iz Biograda na Moru i baš je počelo puhati jako jugo. Južina je uvijek nagovještaj lošeg vremena, pa onda i loše volje, a za one na moru ona je upozorenje da treba početi tražiti dobru luku i skloniti se od nadolazeće ciklone. Za one koji vole jedriti jugo je pravi užitak zato što puše konstantno i postupno se pojačava. Također je zanimljivo i to što budući da puše s pučine, zna dizati velike valove, naročito u južnoj Dalmaciji i na južnim obalama otoka.

Zato, kada sam s magistrale primijetio dva zmaja kako lete zrakom na ulazu u Bibinje, znao sam o kakvim je ljudima riječ te sam odmah zaustavio auto uz cestu i uzeo fotoaparat s najvećim objektivom i krenuo put plaže. Dvojica kite-surfera jedrili su u kanalu, baš tamo gdje se sužuje i gdje najjače puše, valovi još nisu bili veliki, ali oni su svojim znanjem koristili svaki na koji bi naletjeli. Neke bi samo „stisnuli“ i preletjeli, a na drugima bi se jače oslonili na svojeg zmaja i poletjeli visoko u zrak. Prizor je bio fantastičan. Svaka čast Franji i Zvoni što su usred zime izvadili svoje zmajeve i iskoristili svaki dašak pogodnog vjetra.

Ubrzo su me i oni primijetili, Franjo je izašao iz mora i prišao mi kako bi me pitao što radim. Kada sam rekao da snimam za Morsko prase, počeli smo razgovarati, a ubrzo sam saznao da dečki jedre za Jedriličarski klub jedrenja na dasci Bibinje, da imaju Facebook-stranicu i 12 članova te kako je klub osnovan 2006.

Izlaze na more kad god ima vjetra – kada puše bura, onda se upute u Nin i Sabunike, dok su po jugu u Sukošanu ili Bibinju, a kada jugo zareda više od dva dana, upute se i na Dugi otok pa idu kampirati na plažu Sakarun. Tu su valovi stvarno veliki te onda kampiraju nekoliko dana i samo jedre. Odmah smo se dogovorili da sljedeći put odem s njima kako bih ih mogao snimati dok su u punoj akciji.

Dok smo razgovarali, Zvone je također izašao iz mora, ali samo nakratko jer je zamijenio svoje daske ne ispuštajući zmaja iz ruke, a nova daska koju je izvadio iz kombija imala je krila umjesto peraja, tako da se, kada je s njom počeo jedriti, odmah izdigao iz mora i akcelerirao nevjerojatnom brzinom. U potpunoj tišini i naizgled s velikim lakoćom rezao je more kao nožem i letio doslovce iznad površine, vrlo brzo, samo nekoliko minuta kasnije, nestao je u obrisima otoka s druge strane kanala.

Zadovoljan što sam upoznao dva tako talentirana i draga jedriličara, sjeo sam natrag u auto i nastavio put Zagreba razmišljajući o putu na Sakarun, a i vi možete očekivati da ćemo imati još fotografskih reportaža s naše surferske scene.

O autoru

Marko Knežević

Here is a little something about me.

Ostavite komentar