Ljudi Plovidbe Zrno soli

Dame biraju: Uskršnja regata iz objektiva Dubravke Pajk i pera Zrinke Grancarić

Dubravka i Zrinka, obje cure iz Zadra, svaka na svoj način, ali s velikim srcem i predanošću moru obilježile su brojne regate. Ovaj put su ujedinile snage i za Morskog Prasca podijelile dojmove koje vam, upakirane poput šarene morske pisanice, darujemo za Uskršnje blagdane

 

Svaka regata ima neku svoju vibru. Mrduju volimo zbog svih nepredvidljivosti Splitskih vrata i savršenog prizora kad dvjestotinjak jedara ostane iza tebe, Višku zato što je to prava „muška“ regata, Južnodalmatinsku zbog svih prekrasnih uvala koje obiđemo na jugu obale i cvrčaka koji padaju u nesvijest skupa s nama, regate ORC Kupa Hrvatske zbog borbenosti i nula prostora za pogreške. Uskršnja regata je prestiž. Upisati se u njezinu listu pobjednika cilj je svakog imalo ozbiljnijeg jedriličara na našoj obali Jadrana.

Flota više nije onako brojna kao što je nekoć bila, ali izvrsno nadmetanje i taktičko nadmudrivanje uvijek donose vrhunski izazov. Uskršnja otvara sezonu. Glavnina posada uvijek dolazi s nekim novitetima, bilo da je riječ o jedrima ili nekim novim rješenjima na jedrilicama, malo je onih koji su baš u potpunosti spavali zimski san, jer prošlo je vrijeme kad si se mogao samo pojaviti na regatnom polju i očekivati dobar plasman. ORC Svjetsko prvenstvo, koje se ove godine održava u Trstu početkom srpnja, poseban je motiv svim vodećim hrvatskim posadama, pa će cijelo proljetno razdoblje u našim vodama biti ujedno priprema za Trst. Tako je Mareus došao na Hvar s novom kobilicom, Nube s genakerom, Gringo 2 s nikad većim glavnim jedrom… Svi traže svoju formulu uspjeha, koju do Trsta treba dovesti do maksimuma. U tom su se svjetlu proučavali i rezultati. ORC-jedriličari, i inače opsjednuti sekundama, na ovogodišnjoj su se Uskršnjoj regati još pomnije pozabavili brojkama. Svaki se plov detaljno analizirao, promišljao, svatko za sebe, ali i cijela flota, da bi svi zajedno napredovali prema što boljim performansama. Pa vrijeme je da se CRO-jedra malo probiju naprijed kroz golemu talijansku flotilu. I vidjela se na moru ta ozbiljnost. Nije bilo sporih startova, čak se i crna zastava zavijorila, obilazak prve orce, pa i prve krme, kroz svih šest održanih plovova nabrijana i na centimetar ubacivanja dobro postavljena regatna polja, izazovan vjetar koji nije mazio stabilnošću smjera i rezultati u vrhu poretka na bod razlike. Tri dana regatavanja baš onako kao što treba biti. Nadamo se, mamac svima da dođu i na treću regatu D-Marine ORC Kupa Hrvatske, u Šibenik potkraj mjeseca.

A upravo je spomen jednog šibenskog imena obojio emocijom druženje na Hvaru. Jedne jedrilice nije bilo. I nedostajala nam je. Nije bilo Anđele X. Dragi naš Branko Iljadica Rapo sigurno bi sa svojom ekipom itekako začinio rezultate. I sve je od prvog do zadnjeg dana bilo prožeto sjećanjem na Rapu. Od bakljade u portu prije starta prvog plova do zahvale pobjedničke ekipe X-citea, koja je dirnula sve. Rapo, jedriš i dalje s nama.

O autoru

Zrinka Grancarić

Ostavite komentar